miercuri, 14 decembrie 2011

Weekend in Cape Town


De vineri am inceput pregatirile pentru weekend, adica am studiat ce optiuni de vizitat am si am facut cumparaturile necesare. Adica baterii pentru aparatul foto, ca alea erau cele mai importante.

A trebuit sa tai rechinii  - scufundari in ocean printre rechini albi in mediul lor natural - si big five - un safari printr-o rezervatie naturala unde intalnesti cele 5 animale din africa considerate a fi cel mai greu de vanat: leul, elefantul african, bivolul, leopardul si rinocerul. Erau prea departe, si n-aveam cu ce sa merg, pe langa timpul necesar. Dar cu o alta ocazie ... cine stie :) Cei de pe aici mi-au zis toti ca e super tare la Big Five, e o atractie de top. Altadata :(
Asa ca am ales turul rosu (weekendul trecut am facut turul albastru), mi-am socotit ca iau bilet de 2 zile la care primesc gratuit "night tour" si "boat tour", mi-am notat prin ce statii vreau sa cobor ca sa vad ce ma interesa si am pus ceasul sa sune :) ah, inainte mi-am stabilit si transportul, ca astia de la mall aveau primul "shuttle bus" abia la 11:30. Asa ca am vorbit cu gazdele si am aranjat pentru 9am plecarea contra sumei de 100R. mai ieftin decat taxi-ul, dar mai dublu fata de shuttle bus. C'est la guerre.

Dimineata, 7:45 trezirea ... si pe cai ca se filmeaza :) Am ajuns acolo devreme, pe la 9:10 (am plecat putin mai devreme), am luat biletul si am pornit la drum. Pe jos intai, ca nu e graba :) Am vizitat V&A Waterfront (adica de la Victoria si Alfred, Victoria fiind regina Marii Britanii si Alfred nu mai stiu :D), am vazut turnul cu ceas si un robotel din lazi de cola, si am mai vazut foci care leneveau la soare pe unde aveau chef. Aveau chiar o platforma pentru ele, special facuta cu trepte de acces din mare :) super tare. Dar numai fraierele mergeau acolo, jmekerele stateau pe unde le venea, in general in drumul oamenilor :)
Am vazut si locul de unde s-a dat startul in Volvo Ocean Race (se daduse startul vineri dar na, unii lucreaza), si m-am imbarcat in autobuz ca se facea tarziu.

Vantul a fost ca de obicei la el acasa, mergand cu autobuzul ajungeai intotdeauna sa mergi contra vantului asa ca dupa 5 minute imi lacrimau ochii. Dar nu, ca eu vreau sa stau sus, in aer liber, sa fac poze. Noroc ca mi-am luat o sapca cu Africa de Sud si nu m-a mai batut soarele in cap ca weekendul trecut. A fost mai aglomerat decat weekendul trecut, se vede treaba ca sezonul si-a intrat in drepturi. De-abia gaseai locuri sus.
Prima oprire: centrul. m-am dat jos, m-am plimbat prin Green Square Market (piata in care vindeau bajetii toate minunile, hand made cica) si am luat si niste vuvuzele cu ocazia asta, ca nu mai vazusem in alta parte. M-am negociat cu dude-ul ala, probabil ca le puteam lua si mai ieftin dar daca n-am mai vazut in alta parte, n-am putut fi destul de dur. Alte suveniruri n-am putut lua, ca erau ori lemne sculptate in forma de animale ori sarme impletite in aceleasi forme, asa ca m-am multumit cu vuvuzelele.
Centrul aici nu e pietonal. Aglomeratia este si pe strada, cu multe masini bara la bara, si pe langa, pietonii fiind nevoiti sa se inghesuie pe trotuarele vesnic neincapatoare. Au unele cladiri fainutze, stil britanic (din ce am vazut in filme), plus niste cladiri moderne, inalte (20-30 etaje).

M-am imbarcat mai departe, am trecut prin districtul 6 - cica de aici au fost mutati vreo 6000 de oameni (sau familii? nu mai stiu sigur) in perioada apartheid-ului pentru ca nu era voie ca albii si negrii sa traiasca la un loc. Si cartierul a fost daramat. Desi au vrut la un moment dat sa construiasca cladiri de birouri pe spatiul ala, s-a declarat monument sau ceva de genu si a ramas teren viran in memoria celor intamplate acum vreo 40 de ani. Cica acum au inceput incet, incet sa se mute oameni inapoi acolo, sa se construiasca case ...

Am ajuns la castelul Bunei Sperante (de la Capul Bunei Sperante). Am intrat, am facut turul ... nu e mare scofala, adica nu se compara cu castelele Europei. M-a enervat indeosebi culoarea galbena cu care era zugravit, cred ca arata mult mai interesant daca-l lasau "in piatra", cum a fost construit, asa arata ca o casa mare, neingrijita. N-am pierdut vremea pe la el, am plecat repede sa vad lucruri mai interesante.

La muzee n-am oprit, n-aveam vreme pentru ele, am mers direct la telul zilei, Table Mountain. Si am avut ce vedea si ce ma minuna. Nu intru in amanunte, pentru ca merita o prezentare separata, cu poze si tot tacamul. Am stat vreo 2-3 ore pe aici, asa ca mi s-a facut foame, si am oprit la urmatorul punct de atractie, Camps Bay.
Camps Bay atrage turistii prin plaja super faina, la Atlantic. Plaja e lata, are terenuri de volei (de plaja, evident), are o portiune cu gazon inspre sosea si niste copaci (pentru stat la umbra) si dincolo strada restaurante, baruri, resedinte de lux. Cica pe aici ai ocazia sa intalnesti vedete, venite la plaja si distractie in Cape Town, cu paparazzi cu tot :) Spre uimirea mea, masa nu a fost tare scumpa, avand in vedere faima locului. cu vreo 100R (vreo 10 Euro) am mancat niste calamari cu dorada si am "lins" o bere ... a fost minunat. Astia au fost primii/singurii ce au avut sos de usturoi, le-am cam golit bolul :)

Ma grabeam sa prind "Night Tour" ce-l aveam inclus in bilet, asa ca nu m-am intins prea mult la plaja. Dar am stat destul cat sa remarc cat de rece era apa Atlanticului. Deci: intru pe plaja pe la 4pm, descult sa simt nisipul. Si cum era normal pentru un nisip stat in soare toata ziua, era cald (nu fierbinte, ca totusi batea vantul care mai racorea). Inaintez eu catre mare si ajung la nisipul ud. Cand am pus talpa pe el am simtit ca iarna cand e ger si-ti lipesti o zona cu piele sensibila (de ex. limba :D) de o bara. Parca mi s-a lipit piciorul de nisip si aveam senzatia ca il voi ridica dar fara piele. Inghetat, era nisipul. Brrr. Si era doar la inceput, acolo unde valurile ajungeau mai rar si soarele batea non-stop. Mi-am facut curaj si am inaintat, sa-mi clatesc picioarele obosite in apa rece a Atlanticului. Eram obisnuit deja, de pe nisip, ma asteptam sa fie rece, si asa a fost. Ma plimb eu pe acolo 2-3 min si ies, ca-mi inghetau picioarele, fug la nisipul cald sa le salvez de la degeraturi. Pfoa, vreo 10 minute am stat in nisipul cald si apoi pe gazon pana sa mi se dezmorteasca picioarele, nu mi-am dat seama cat era de rece apa stand pe acolo.
Tot pe-acolo era o trupa de copii ce cantau la tot felul de instrumente, muzica de-a lor si nu numai. Le-am facut si un filmuletz, am facut si poze, si la sfarsit am luat si un CD ca erau chiar faini.
Gata, nu mai era timp, am luat urmatorul bus (precum ziceam, plecau la ora exacta intotdeauna) si m-am dus inapoi la V&A Waterfront de unde urma sa pornesc in turul nocturn de la 6pm. Pana acolo am mai trecut pe la Clifton Beach (4 plaje care aratau super, pacat de apa care era tot asa de rece), SeaPoint (arata bine, avea o faleza de promenada care se intindea pe vreo 3-4km si unde lumea facea jogging, se dadea cu rolele, cu skate-board-ul), Three Anchors Bay si am trecut pe langa stadionul facut pentru campionatul mondial de fotbal din 2010.

Night Tour-ul era programat sa dureze 3 ore, in care te duceau cu bus-ul pe Signal Hill (intre Lion's Head si Table Mountain) sa vezi apusul soarelui si apoi plimbare prin oras sa vezi luminitele de Craciun. Vreo ora ne-a luat sa ajungem la Signal Hill unde am stat in bataia unui vant rece sa asteptam sa apuna soarele in ocean. Din pacate, chiar cand sa apuna un nor a aparut in zona aia asa ca am pierdut momentul intrarii soarelui in ocean, dar cred ca au iesit niste poze faine ... o sa le pun candva :) Si a trecut si a doua ora, asa ca am mers sa vedem luminitele din oras. N-a fost ce ma asteptam, am fost dezamagit de luminite. De fapt aveau luminite pe o singura strada, mai principala, pe care am mers in functie de cum ne lasau semafoarele. fiind deja tarziu, trafic nu mai era, asa ca in 10 minute maxim am terminat luminitele ... nici nu erau mare lucru, doar niste sarme trase dintr-o parte in alta a strazii cu niste forme de animale care cica dansau (se aprindeau/stingeau 3 beculete sa dea impresia de miscare). Nimic spectaculos. In rest, niciunde nu e nicio luminita aprinsa extra, cu ocazia Craciunului.

Ca sa ma intorc la hotel, nu era niciun bus la ora aia, singurul mod de a ma intoarce era taxi-ul. Mi-a luat vreo 20 de euro dar na, am fost in Night Tour. Am ajuns pe la 10 la hotel, re-bronzat ca tractoristu' :)

Boat tour am zis ca-l las pe duminica, ca nu intrau toate intr-o zi. Dar duminica dimineata, ce sa vezi: ploaie nenica. ma uit pe prognoza meteo ca doar am canal dedicat la TV ... si asa va fi toata ziua. scriu mail repede la Val sa anulez transportul de dimineata aia, si n-a fost nicio problema. asa ca m-am plimbat prin mall si am inotat, cam asta am facut duminica.

Tragand linie insa la sfarsitul zilelor libere, am facut si turul rosu, si turul albastru, doar plimbarea cu barca am ratat-o si plaja. De plaja nu-mi pare rau, ca oricum mie imi place mai mult sa  ma balacesc/inot decat sa vegetez la plaja. Una peste alta, am facut ce mi-am propus.

Next ... Table Mountain. Sper ca va fi mai scurt, sa vorbeasca pozele :)



2 comentarii:

  1. Salut! Mersi de informatii. Le-am citit cu interes. Noi am inchiriat o casa in luna aprilie acolo si nu prea stiam la ce sa ma astept. Pe de alta parte, vrem sa inchiriem si o masina ca sa ne deplasam spre Durban - Jhannesburgh intr-un weekend. Ai vreo experienta in sensul asta? Multam si la cat mai multe calatorii faine! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut. Nu am experienta in sensul asta, dar pot sa-ti spun despre ce ziceau cei de prin jurul meu, colegi de servici, localnici.
    In primul rand trebuie sa stii ca se circula pe stanga, ca in Anglia. Apoi sa stii sa circuli prin zone safe (se gasesc de obicei pe net sfaturi in aceasta privinta si cred ca ar fi bine sa intrebi si acolo de unde inchiriezi masina) si in general pe drumurile mari (autostrazi, ca au berechet).
    Unul din lucrurile recomandate de facut pe-acolo a fost Safari Park. Sunt mai multe astfel de parcuri, poti sta 1-2 zile pe-acolo si te duc cu jeep-uri sa vezi o gramada de animale (lei, elefanti, rinoceri samd) in mediul aproape natural - adica nu ca la gradina zoologica - sunt niste parcuri/rezervatii de multi km patrati si care se intretin din vizitele turistilor.

    RăspundețiȘtergere