vineri, 15 august 2014

Firenze

Prima zi de vizita in Italia ... in sfarsit, Italia. Partener de plimbare: mama. Norocul meu, ca ea cunoaste bine orasul, asa ca am parte si de ghid :)

Am inceput ziua cam tarziu, ne-am tot codit, am mai uitat una alta, ne-am intors, am revenit. Pe la 10 am parcat masina pe Via Pisana, o straduta relativ centrala si unde erau niste locuri de parcare fara plata. De acolo am luat un autobuz spre Piazzale Michelangelo, dar ne-am oprit intai pe la Abbazia di San Miniato al Monte ca din autobuz parea interesant, si oferea o mega panorama asupra orasului. Am facut cateva poze





si apoi catinel am mers si la Piazzale Michelangelo sa-l vedem pe David si ale sale bijuterii :) Faina, faina panorama si de aici. Am prins si ceva nuntasi care faceau poze pe acolo.






Eram destul de departe, se facea si ora pentru al 2-lea dejun, asa ca am luat un alt bus si am mers pana la gara de unde urma sa exploram centrul.
Pizzeria la care ne doream sa mancam era inchisa asa ca am ales o alta din zona, unde am mancat cate-o felie de pizza (era al 2-lea mic dejun, nu pranzul). Si de aici a inceput nebunia, plimbarea si rasplimbarea prin toate partile centrului istoric al Florentei si admirarea tuturor stradutelor si pietelor si piatetelor posibile.















Am trecut pe la Dom de cateva ori, pana la urma ne-am suit si sus in turn. Am reusit sa o conving si pe mama cu tot raul ei de inaltime cu tot, am ajuns in varf dupa ce am urcat trepte fara numar prin niste tunele inguste si fara aer. A meritat efortul, de acolo se vedea tot orasul, chiar din centrul lui. Vremea foarte buna ne-a lasat sa vedem pana hat departe in zare. Am stat vreo 15 minute pe acolo, am pozat tot :) mai era un turn langa, care era cumva separat de biserica, am vazut ca si acolo se putea urca, dar am zis pas, nu ne-om urca in toate turnuletele din oras, ca nu ne ajungea ziua la cate turnulete erau. De aici am mers la Santa Croce (biserica + piata). Faina piata, faina si biserica. Clar pietele astea imi plac mie cel mai mult, care mai largi, care mai inguste, cladiri faine de jur imprejur, si ca o remarca personala, mi s-a parut ca toate cladirile erau intr-o stare foarte buna, parca toate au fost renovate in ultimul an. Aratau foarte bine. Stilul era specific, cladiri cumva patratoase cu obloane la geamuri, aratau foarte bine una langa alta, de culori diferite si inaltimi diferite, si multe cu terase sus pe cladire.



Iar stradute inguste si am ajuns pe la Ufizzi, Palazzo Vecchio ... Cum am stabilit ca nu e timp de intrat in muzee (oricum nu-mi place sa intru nici daca am timp), am vazut Ufizzi doar de afara. Prin Palazzo Vecchio te mai poti si plimba ca e deschis, treci prin el dintr-o parte in alta ca pe strada :)

Si am trecut si pe Ponte Vecchio, si am facut si poze pe acolo, era o ingramadeala de nedescris. Acolo sunt magazine de bijuterii pe ambele parti si plin plin de oameni ... oare si cumpara careva ceva? eu am luat o palarie de dinainte de pod, am negociat de la 50 de euro la 7 euro, ca la plecare sa vad la o taraba cu 5 euro :) bine, poate nu era de firma :P


Si am ajuns si la inghetata (era in plan), undeva intr-o piateta minuscula. Inghetata ieftina si buna, piateta de vis, intima si cu bancute la umbra ... ce-ti puteai dori mai mult dupa vreo 4 ore de plimbat dintr-o parte intr-alta. Am luat si suveniruri de pe la Palazzo Pitti, de la un dude cu care se avea bine mama, ca doar era clienta fidela. ne-a facut si o reducere, e bine sa mai cunosti pe cate unul, mi-am scos parleala de la palarie :)



Si dai inainte, piete, stradute, mi-am si gasit prietena pana la urma :) Am muscat-o eu inainte sa ma muste ea, ce e sigur e sigur :)



Am vrut sa incercam si turnul primariei dar cica e inchis joia, asa ca am continuat pe jos. Se apropia pranzul, asa ca fuga pe langa Santa Croce ca am vazut acolo un restaurant despre care gasisem recomandari pe net, ca doar voiam sa manananc "bistecca alla Fiorentina", sa cunosc zona din toate punctele de vedere. Din pacate restaurantul ala era inchis intre 3 si 7 (cum pnm? na in fine, bucatari, chelneri samd, trebuie sa-si faca somnul de frumusete, ca doar la turisti tot timpul le e foame, nu pot lucra tot timpul, nu?) Asa ca ne-am refugiat in alt loc ce-l ochisem pe drum datorita unor "jumatati de vaca" expuse in vitrina. Si a venit cotletul, si ne-am infruptat, si ne-a placut, cu toate ca pot sa jur ca atunci cand am infipt furculita in vaca, am auzit un "Muuu" prelung, sfasietor. Cred ca am mancat-o de vie, n-am realizat ca am fi muls-o inainte :D


Ne-am mai plimbat pe ceva stradute, ne-am mai odihnit, asteptam sa vina seara sa merge la Fiesole, un alt loc cu panorama faina, pe dealul de vis-a-vis de Piazzale Michelangelo. Asta am rezervat-o pentru seara/noapte, sa vedem Firenze si noaptea. Am gasit cu greu un loc de parcare, am parcat intr-o statie de autobuz, dar na, mai erau vreo 2 parcati asa ca am sperat ca n-o fi bai la 9 seara cand eram noi pe acolo. am mai facut cateva poze pe noapte, din pacate am lasat trepiedul in masina tocmai acum, asa ca nu sunt eu stiu ce. se vedea destul de bine, cu toate ca nu e asa luminat ca Parisul ... Inafara de Dom, obiectivele turistice nu prea erau luminate.





Eh si intr-un final am ajuns si acasa, pe la vreo 10:30. O zi lunga, dar minunata. Peste asteptari. Maine incercam San Gimignano, Siena, Assisi, Arezzo si

daca avem timp si Cortona. Cortona pentru ca Andre Rieu :)
https://www.youtube.com/watch?v=8Jc3Fj2uv6U



2 comentarii:

  1. Nashu', am citit si asteptat plin de emotii sa ne impartasesti ce ai servit la al 3-lea dejun, al 4-lea dejun, ..., al n-lea dejun (n=?) si apoi sa vedem si cate cine servesti... dar tu nimic... ne ti in tensiune ca sa asteptam si episodul urmator...

    Vacanta placuta!


    p.s.
    ... si "Pofta buna!"

    RăspundețiȘtergere
  2. pai cand v-am zis de al 2-lea dejun, m-am gandit ca deja stiti ca urmeaza mesele traditionale ale hobbitilor din Lord of the Rings si nu le-am mai detaliat :)
    Pentru cei care nu stiu despre ce vorbesc:
    http://askmiddlearth.tumblr.com/post/41765286488/the-seven-daily-hobbit-meals

    RăspundețiȘtergere